HOME - Interview

  • 0 Product(en) € 0,00

    •  Product In de winkelwagen

      Totaal € 0,00

Interview

Die financiële sector is toch de oorzaak van al onze problemen? Waarom zou ik dan beleggen?
Misschien koop je weleens iets in de uitverkoop. Zo kunnen bepaalde aandelen ook in de uitverkoop zijn. Er is toch niks mis met aandelen in de uitverkoop te kopen? En je hebt vast wel eens iets duurs voor weinig tweedehands verkocht, in de uitverkoop gedaan dus. Vond je dat leuk, of had je liever een normale prijs gewild?

Een hogere prijs natuurlijk, maar wat heeft dat met beleggen te maken?
Op dit moment biedt bijna iedereen iets in de uitverkoop aan. En dat is geld dat op een spaarrekening staat. Begin jaren '90 spaarde ik, en kreeg 9% rente. Dat was toen een goede deal. Nu krijg ik maar 2% rente op een spaarrekening, terwijl er ondergewaardeerde aandelen zijn die 6% dividend bieden.


Je bent onbekend en jij zal mij wel even vertellen hoe ik moet beleggen?
Ik kan me goed voorstellen dat je dat denkt. Het heeft bij mij ook heel lang geduurd voordat ik de moeite nam om boeken over beleggen te lezen. Achteraf gezien heb ik spijt dat ik zo eigenwijs ben geweest.

Gek genoeg vond ik geen goede Nederlandse boeken over de meest succesvolle beleggingsstijl, het waardebeleggen. Dus las ik Engelse klassiekers over waardebeleggen. Toch wou ik dat anderen, zoals mijn vader, hier ook over konden lezen. Daarom heb ik zelf een boek geschreven, voornamelijk op basis van deze Engelse klassiekers.

Het boek gaat dus over beleggen in aandelen. Waarom aandelen, die hebben het de afgelopen 10 jaar toch slecht gedaan?
Veel studies over 40 jaar of langer hebben uitgewezen dat aandelen een hoger gemiddelde rendement hebben dan bijvoorbeeld spaargeld of obligaties. Veel beleggers geloven dat nu inderdaad niet meer. Helaas denken veel beleggers steeds dat hun tijd uniek is. Daarom beleggen er tegenwoordig zo weinig mensen in aandelen, terwijl de rente op obligaties en spaarrekeningen lager is dan ooit. Heel veel aandelen geven inmiddels meer dividend dan je op een spaarrekening krijgt.

Ik zag de voorkant van je boek, de persoon in midden belegt zo te zien beter dan de drie anderen. Wat doet hij anders?

Dat ben ikzelf. Ik probeer aandelen te kopen voor minder dan ze op de beurs waard zijn. Dat doe ik met tips van wetenschappers en zeer succesvolle beleggers. Zij hebben veel adviezen waarmee mensen slechte beleggingen kunnen vermijden en daardoor een hoger rendement kunnen halen.

Is dat niet een open deur, proberen ondergewaardeerde aandelen kopen?
Dat is het inderdaad ware het niet dat de meeste mensen dat niet zo goed kunnen. Zij kunnen dat psychologisch vaak niet opbrengen en kiezen liever voor onzekere groeiaandelen. Wij volgen daarmee teveel onze oerinstincten en maken daardoor fouten.

Kun je een voorbeeld van zo'n foute beleggingsbeslissing geven?
Een veelvoorkomende fout is dat de meeste mensen graag kiezen voor beleggingen met een vrij zeker klein verlies en een hele kleine kans op een enorme winst. Veel mensen doen bijvoorbeeld mee aan loterijen. Op de beurs zijn er ook veel loterijaandelen. Als belegger kun je het beter omdraaien door beleggingen te kiezen met een grote kans op een kleine winst en een zeer kleine kans op verlies.

Zoals?
Speculeren op al getekende overnames bijvoorbeeld. Een maand voor de overname van Abn-Amro in 2007 lag de koers bijvoorbeeld nog 10% onder het bod. In de NRC stond toen op de voorpagina dat het zeer onwaarschijnlijk was dat de overname niet doorging. Pak het geld dus.

Beleggers gaan ook vaak voor bedrijven waarvan ze verwachten dat die flink zullen groeien. Dat soort verwachtingen komen niet altijd uit en als ze uit komen dan zijn ze meestal al in de koers verwerkt. Je kunt beter kiezen voor ondergewaardeerde aandelen in langzamer maar vrij constant groeiende bedrijven. In Nederland was Sligro Food Group de afgelopen jaren een goed voorbeeld.

De kunst is dan wel om laag in te stappen. De vraag is wat is laag en wat is hoog. Dat is dus iets wat ik in mijn boek bespreek. Vaak is het een kwestie van de som van de jaarlijkse winsten optellen met rekenprogramma's die je op internet kan vinden.

Maar kan dat überhaupt wel, geld verdienen op de beurs? Markten zijn toch efficiënt?

Veel beleggers zijn naïef. Zij kopen aandelen zonder veel van het bedrijf te weten, op intuïtie of aan de hand van tips in de media. Andere beleggers zoeken precies uit wat een bedrijf doet en wat het financiële plaatje daarachter is. Zij zullen af en toe profiteren van zo’n naïeve belegger.
Je kunt veel slechte beleggingen vermijden door bijvoorbeeld de jaarverslagen te lezen. Dat is een vak apart maar met de tips uit mijn boek kun je een heel eind komen.

Dat kost mij veel te veel tijd, dat lezen van jaarverslagen.
Je hoeft niet elk aandeel helemaal binnenste buiten te keren. Ik geef ook tips om snel slechte beleggingen te herkennen. Je kunt bijvoorbeeld alleen aandelen met goede statistische eigenschappen onderzoeken. Slechte beleggingen zijn bijvoorbeeld aandelen met hoge verhoudingen koers/winst en koers/boekwaarde maar ook aandelen van bedrijven die recent veel leningen hebben afgesloten of recent veel aandelen hebben uitgegeven.
 
Is het niet beter om in een index te beleggen?
Daar is veel voor te zeggen. Tegenwoordig zijn er zoveel indexfondsen dat je wel goed moet weten in welke index. In mijn boek ga ik hier uitgebreid op in. Sommige indices beleggen veel meer in ondergewaardeerde aandelen dan anderen. De AEX belegt in bedrijven met een groot handelsvolume. Er zijn veel wetenschappelijke aanwijzingen dat dit soort bedrijven een lager beursrendement hebben. Als je de AEX vergelijkt met de MSCI Netherlands index dan zie je dat de laatste het gewoon beter doet.

Maar ook veel waardeindices kunnen beter. Zo zijn veel indices niet goed gespreid. En dat zijn niet alleen de zogenaamde thema-en landenindexfondsen. In de dot-comtijd belegden indexfondsen teveel in overgewaardeerde dot-coms en voor de crisis in 2008 belegden ze teveel in banken. Het probleem met indexfondsen is ook dat het moeilijk te beoordelen is wanneer zo’n fonds in zijn geheel overgewaardeerd is.

Veel mensen willen ook liever duurzaam beleggen. Vrijwel alle goede indexfondsen beleggen helaas grijs in plaats van groen. Als je zelf ondergewaardeerde aandelen kiest heb je dat veel meer in de hand.

Of in een gewoon beleggingsfonds dan?
Beleggingsfondsen kosten geld en hebben verder dezelfde nadelen als indexfondsen. Hun beleggingskosten gaan ten koste van je rendement, meer nog dan bij indexfondsen. Beleggers kunnen vaak ook niet goed beoordelen of de fondsmanager wel een goede belegger is. Ze kijken vaak alleen naar het rendement over de laatste vijf jaar, terwijl je eigenlijk 15 jaar terug zou moeten kijken.


Het is daarom niet makkelijk om een goed beleggingsfonds te vinden. Daar komt nog bij dat de beste beleggingsfondsen niet adverteren en meestal gesloten zijn voor nieuwe klanten.

En hoe zijn je eigen beleggingsresultaten?
Beleggen blijft een kansspel. Je kunt altijd pech hebben. En als je geluk hebt dan kun je pas na 15 jaar conclusies trekken uit je trackrecord. Pas dan speelt het toeval geen rol meer. Die 15 jaar zitten er bij mij nog lang niet op. Toch komt het vaak voor dat ik aandelen koop voordat het grote publiek ze koopt. Vaak worden dat soort aandelen op dat moment verguisd door anderen. Ik verbaas me vaak dat ze pas na een flinke koersstijging eindelijk in de media aangeraden worden. Een enkele keer verkoop ik te vroeg, voordat veel mensen droomkastelen in een aandeel gaan zien. Maar het komt ook voor dat ik in de buurt van de top verkoop. Dus ik mag niet klagen.

Ik ga het zeker lezen. Veel succes met je beleggingen en de verkoop van je boek!


Klik hier om het boek te bestellen!